Sunday, July 18, 2010

Haram pakai jersi lambang salib

Untitled
Sila Rujuk Post yang lepas.

Kelab Bola Sepak milik Illuminati dan Freemason (Man U & AC Milan)

Datuk Nooh Gadot dan Datuk Harussani Zakaria (Mufti Johor dan Perak)

Oleh LUQMAN HAKIM AB. RAHIM (Akhbar Kosmo)

KUALA LUMPUR – Pemakaian jersi bola sepak atau sebarang pakaian yang memiliki lambang salib, jenama arak dan imej syaitan adalah haram hukumnya dan boleh menjurus kepada perbuatan syirik.

Penasihat Majlis Agama Islam Johor (MAIJ), Datuk Nooh Gadot berkata, perkara tersebut ditegah oleh Islam dan perbuatan mengabaikan hukum yang sudah jelas boleh membawa umat Islam ke arah syirik.

Beliau berkata, memakai baju seperti itu walau apapun alasannya menunjukkan umat Islam seolah-olah mengagung-agungkan dan memuliakan lambang agama lain.

“Semua mengetahui hukum ini dengan jelas, ia adalah haram dan jangan beri alasan untuk menghalalkan perkara tersebut.

“Dalam hal ini, Islam tidak ada kompromi sama ada ia dibuat atas nama hiburan, fesyen mahupun sukan,” ujarnya ketika dihubungi Kosmo! Ahad baru-baru ini.

Beliau mengulas trend menyarung jersi di kalangan remaja dan golongan dewasa masa kini yang secara terang-terangan memiliki lambang salib atau jenama arak di baju mereka.

Trend itu sudah agak lama berlaku di negara ini namun semakin popular semenjak demam Piala Dunia melanda bermula awal tahun ini.

Antara jersi pasukan negara atau kelab yang tertera lambang salib atau imej syaitan adalah Brazil, Portugal, Sweden dan Norway, Manchester United dan Barcelona.

Nada yang sama turut diluahkan oleh Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.

Beliau berkata, perbuatan memakai baju seperti itu hanya menjurus ke arah dosa dan boleh mengakibatkan syirik kepada Allah.

Jelasnya, pakaian yang mempamerkan lambang agama lain mahupun mempunyai imej syaitan dan jenama arak dilihat seperti mengangkat martabat lambang itu lebih tinggi berbanding Islam.

Menurut Harussani, Islam tidak menghalang umatnya untuk berfesyen atau bersukan namun ia perlu dilakukan dalam ruang lingkup syarak seperti menutup aurat dan tidak membazir.Jersi negara-negara yang letak simbol Salib pada lambang atau di tempat lain pada baju.Syaitan Merah dan Syaitan Biru pada lambang
Jersi Kelab-kelab bola sepak yang letak Simbol Salib pada lambang atai di tempat lain pada baju.
Jersey Liverpool yang dulu ditaja oleh Syarikat Arak terkemuka dunia (Carlsberg). Kini sudah ditaja oleh Bank Standard Chartered.

*Gambar binatang pada jersi boleh dipakai tetapi tidak boleh diguna untuk Sembahyang.


Sila Rujuk Post yang lepas.

Kelab Bola Sepak milik Illuminati dan Freemason (Man U & AC Milan)No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...